Kilpailukäytännöt


Kilpaileminen on tärkeä ja hauska osa uintiharrastusta. Simmis Wandan valmennusryhmien valmentajat laativat yhteistyössä valmennusjohdon kanssa vuosittain kausisuunnitelman omalle ryhmälleen. Kausisuunnitelmaan merkitään myös ne kilpailut, joihin ryhmän uimarit kauden aikana osallistuvat. Jokaisella valmennusryhmien uimarilla on oltava kauden aikana voimassa oleva kilpailulisenssi.

Pienimmät ja aloittelevat kilpauimarit pääsevät aloittamaan kilpailu-uransa seuran omista seurakilpailuista. Näin kisajännitystä voi lieventää ainakin tutulla hallilla ja oman seuran kilpakumppaneilla. Seurakisoja järjestetään vuosittain neljä kertaa - kahdesti keväällä ja kahdesti syksyllä.

Kilpailuihin ilmoittautuminen ja maksut

Kaikki kisailmoittautumiset hoidetaan valmentajan kautta. Lajit valitsee pääsääntöisesti valmentaja uimarin kanssa keskustellen. Viestijoukkueet valitaan yhteistyössä valmentajien kesken.

Kausisuunnitelmaan hyväksyttyjen kilpailuiden starttimaksut sisältyvät uimarin valmennusmaksuun. Mahdollisista peruutuksista on ilmoitettava välittömästi valmentajalle. Ilman pätevää syytä perutuista starteista/poisjäänneistä laskutetaan starttimaksut uimarilta. 

Kilpailumatkan mahdolliset muut kustannukset laskutetaan uimarilta talousohjesäännön mukaisesti.

Toiminta kilpailupaikalla

Kisapaikalla on hyvä olla hyvissä ajoin. Valmentaja sopii kisoihin osallistuvien uimareiden kanssa, missä ja mihin aikaan kisapaikalla tavataan. Valmentaja jakaa pukukaappien avaimet kisapaikalla - usein kaapin joutuu jakamaan seurakaverin kanssa!  

Kisaverryttely alkaa yleensä tuntia ennen kisoja. Kisapaikalla valmentajat ottavat vastuun uimareista ja vanhemmat ja muut kannustajat voivat siirtyä rauhassa katsomoon. Kisaohjelma löytyy yleensä uimahallin seinältä sekä LiveTiming ja Swimify-ohjelmista. Ohjelmassa oleva aikataulu on aina viitteellinen, joten on tärkeää pysytellä ajan tasalla kisan kulusta.

Kisastartteihin kuljetaan keräilyn kautta ja kisasuorituksen jälkeen ilmoittaudutaan omalle valmentajalle palautetta ja jatko-ohjeita varten.

Yhtenäinen kisailme

Muistathan, että edustat kilpailuissa aina myös seuraasi! Käytä seuravarusteita näkyvästi - minimissään kisavarusteissa on oltava seurapaita ja kisastarteissa aina seuran uimalakki päässä.

Uimaliiton kilpailujärjestelmä

Kansallinen kilpailujärjestelmä alkaa ikäsarjoista tytöt-10v ja pojat-10v. Tästä ikäluokasta ylöspäin kisataan kansallisella tasolla arvokilpailuissa, joihin voi osallistua aikarajat alittamalla tai aluekarsintojen kautta. Lisätietoa kansallisesta kilpailujärjestelmästä löytyy Suomen Uimaliiton sivuilta.

Ikäsarjat

Ikäsarjat arvokilpailuissa noudattelevat pääpiirteittäin allaolevia:

  • Rollo-uinnit T10-T13 ja P10-P13
  • Ikäkausimestaruusuinnit T13/14-T16 ja P13/14-P16
  • Nuorten SM-kilpailut T18 ja P18(tai nuoremmat)
  • SM-kilpailuissa osallistumisoikeuden määrittelee aikarajat
  • Masters-kilpailut yli 25-vuotiaille

SiWan valmennusjärjestelmä noudattelee pitkälti kansallisen kilpailujärjestelmän ikäsarjoja.